tisdag 22 september 2009

Ja, man har väl pratat med folk

Ännu en morgon med Malou. Idag var temat för programmet det mycket fräscha och moderna ämnet "Kön: sitter det mellan benen eller mellan öronen?". Inbjuden till programmet var bl a Annica Dahlström, hjärnforskaren bakom boken "Könet sitter i hjärnan". En biologist alltså! Charmigt.

Dahlströms budskap var som man ungefär kunde ha förväntat sig: Bakom det kulturellt mångbottnade och komplexa fenomen som vi vanligtvis kallar kön/genus döljer sig egentligen inget annat än ett gäng olika könshormon och individuellt utformade hjärnor. Där ser man! Malou, som den riddare hon är, frågade Dahlström om ändå inte miljön spelar en viss roll i skapandet av identitet (herregud föressten att man i svensk debatt fortfarande är så upphakad på dikotomin natur/kultur). Jo, svarade Dahlström, miljön spelar naturligtvis roll. Någon vidare utveckling gav hon dock inte, utan fortsatte mest med uttalanden i stil med "Vaddå? Är det inte bra om tjejer får veta att de är dåliga på matte? Ja, då kan de ju syssla med annat. Och dessutom, om de vet att det finns en biologisk förklaring, ja då behöver de ju inte skämmas heller."

Piken nåddes dock när hon pratade om varför män inte är lämpade att ta hand om barn. Dahlström beklagade sig över att det inte finns några undersökningar som kan styrka att det sker fler olyckor när män tar hand om barn än när kvinnor gör det. Men att det trots allt ligger till på det viset, var hon likväl övertygad om. Malou, än en gång som den riddare hon är, var inte fullt lika övertygad och frågade hur Dahlström hade kommit fram till detta. Och håll i er, för nu kommer det:

"Ja, man har väl pratat med folk."

Glada nyheter är dock att jag, som har vissa forskarambitioner, känner att en sådan framtid kanske inte alls är så avlägsen. Anta att jag doktorerar på Immanuel Kant och hävdar nåt i Kant-väg rätt okonventionellt som, säg, "våra sinnen ger oss full vittnesbörd om den verkliga verkligheten", så behöver jag inte ge mer belägg till det påståendet än

"Ja, man har väl pratat med folk."

Det är väl en mindre revolution, detta.

3 kommentarer:

Josefine sa...

Jag tror att jag blev kär i dig precis.

Hanna Fridén sa...

Inte ett dugg förvånande. I debattartiklar, vanliga diskussioner och i forum på nätet brukar det alltid bubbla ner till att biologisten hänvisar till: "vad folk säger". Vilka dessa människor är, hur många det är eller om de överhuvudtaget existerar får man aldrig reda på, men likväl får man höra: "Att man måste vara både blind och döv" om man inte sett det själv.

Jahapp.

Med tanke på att så många av dessa biologister verkar bo i en verklighet de helt konstruerat själva är det kanske inte märkligt att de tror att utomstående faktorer kan ha noll effekt! För det har det ju, besvisligen, inte på deras egen lilla värld.

Anonym sa...

Haha, det här är bra! Jättebra!