fredag 13 februari 2009
Fredagsspaning
En sak som jag tycker är skoj, om jag tillåts berätta lite kort om det, är att det enda som kvinnliga modeller tycks kunna skriva när de bloggar är altruistiska betraktelser i stil med "världsfred är eftersträvansvärt", "vänskap är värt att kämpa för", "ojämlikhet i samhället måste bekämpas".
Min poäng är inte att de är naiva eller rent av har fel. De har rätt i allt de säger och jag tycker också om världsfred, vänskap och jämlikhet. Min poäng är istället denna: Eftersom modeller i skönhetstävlingar av olika slag alltid har frågats vad de önskar mest i världen, och förväntats svara något i stil med ovanstående, har de med sina bloggar resonerat att det är bättre att föregå än att föregås.
Det här borde ge följande insikt angående människan. Om man frågar en person tillräckligt många gånger vad hon tycker om ett visst ämne kommer hon till slut att starta en blogg på ämnen. Detta utan att initialt bry sig om ämnet överhuvudtaget (obs! här impliceras ingalunda att modeller egentligen bryr sig mer om kompispris i baren än om världsfred, vänskap och jämlikhet).
Protestera om ni vill.
Hammarby Sjöstad vs. René Descartes
Den franske filosofen René Descartes, främst känd för one linern "cogito ergo sum" ("jag tänker, alltså är jag till"), hade en egendomlig teori om samhällsbyggnation, som jag i all blygsamhet tänkte ge mig på att motbevisa.
René menade att städer som planeras och anläggs av en och samma byggmästare alltid är vackrare än sådana som får växa fram vilt, utan planerare och ur många olika byggmästares händer.
Anta nu för en kort stund att man väckte René från de döda, satte honom på Ryan Air från Frankrike till Sverige och därefter tryckte iväg honom på tvärbanan i Stockholm till stadsdelen Hammarby Sjöstad. Skulle inte René ändra uppfattning då, tror ni? Säg att han därefter fick besöka, låt oss säga, Mariatorget på söder. Skulle han inte tycka att den senare stadsdelen, som fått växa fram vilt, utan planerare och ur många olika byggmästares händer, var vackrare än den som planerats och anlagts av en och samma?
Möjligtvis är jag en aning anakronisk i min kritik, och kanske fungerade uppfattningen bättre på Renés tid. Vad vet jag? Kanske baserade René helt enkelt sin teori på jämförelser mellan Versailles och den franska 1600-talsslummen.
Men omvänt sett: Är det inte härligt att man med lite enkla empiriska studier i söderort kan vederlägga en av modern tids tveklöst mest inflytelserika filosofer?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)