söndag 4 oktober 2009

Små och stora misstag

Civilisationen: Under, eller underpresterande?

Det sägs ofta att det är ett under att allt fungerar så bra som det gör. "Civilisationen, det är allt ett bra fascinerande maskineri!"

Det finns nog mycket sanning i det. Att vi varje dag kan vakna upp till en, åtminstone någorlunda välfungerande värld är i sanning ett under. Eller i alla fall rätt imponerande. Även om man nog kan tendera att i sådana här uttalande placera likamedtecken mellan västvärlden och hela världen.

Hursomhelst. Jag kan många gånger, i all ödmjukhet, tycka att det är lika fascinerande att så många saker trots allt går fel.

Ta det här med Stieg Larsson-filmerna, till exempel. Millennium-serien måste utgöra några av de mest framgångsrika svenska böckerna någonsin. I Frankrike är folk helt galna, så även i lite mildare grad i Sverige. Trots detta, bestämde man sig till en början för att göra TV-film av andra och tredje boken.

Jag antar att filmatiseringen av böckerna åtminstone föregicks av ett (1) möte, med all sannolikhet av jättemånga. Och på ett eller flera av dessa möten måste frågan "kommer Stieg Larsson-filmerna att bli framgångsrika?" ha besvarats med ett "nja, vi gör nog TV av andra och tredje filmen för säkerhets skull".

Jag vet inte vad ni tycker, men i uppställningen "vad är mest osannolikt: att civilisationen upphör imorgon eller att någon resonerar enligt formeln ovan" borde svaret alla gånger bli det senare.


1 kommentar:

Emma sa...

tror det stod i stieg larssons kontrakt att de två sista bara skulle filmatiseras för tv. allså att han själv hade sagt att det skulle bli så. men sen ändrade filmfolket på det iallafall.