lördag 10 oktober 2009

En nyanserad ungdom

Jazmine Sullivan vet inte vilken fot hon ska stå på

Ungdomar anklagas ofta för att vara onyanserade och alltför extrema i sina åsikter. Jag har tidigare argumenterat för ungdomars rätt att vara på just det här sättet, men låt oss för en stund anta att det finns ett egenvärde i mer nyanserade och slätstrukna åsikter.

Många skulle nog hävda att det unga r'n'b-stjärnskottet Jazmine Sullivan är undantaget som bekräftar regeln vad gäller ungdomars påstått onyanserade och extrema åsikter. Själv ser jag hellre henne rätt och slätt som ett motbevis: Unga människor, Jazmine själv född '87, är fullt kapabla att resonera på ett vuxet sätt.

Jazmines textförfattande är väldigt speciellt. När hon skriver en text, verkar det som att hon på förhand inte riktigt har bestämt sig för vad hon tycker. Texterna kretsar oftast kring ett givet ämne, som hon under låtarna kämpar för att förhålla sig till på ett hållbart sätt.

Tydligast - och roligast - är detta i låten "Bust your windows". Intrigen är enkel: Jazmines pojkvän har varit otrogen och Jazmine hämnas genom att slå sönder rutorna på hans bil. Jazmine föregår i inledningen kritiken och sjunger att pojkvännen säkert kommer tycka att hennes handling är barnslig. Men förtjänar hon inte att le? Jo, resonerar hon, "I must admit it helped a little bit / to think of how you'd felt when you saw it". Och dessutom:

"Even though all that you did to me was much worse
I had to do something to make you hurt"

I låten "Switch!" är positionerna de omvända. Jazmine går på dubbeldejt med en kille hon just träffat på bokhandeln, hans bästa kompis och en dejt till honom - och blir kär i sin dejts bästa kompis! En klart prekär situation. Jazmine vet att det är fel av henne att agera som hon gör, men, utvecklar hon, "I couldn't help it, and I don't care - I'm being selfish!"

I ett sista diplomatiskt försök lägger hon fram det okonventionella men välmenande förslaget: Kan de inte byta dejter? Det är ju ändå första dejten, så det kan väl inte vara någon jättestor sak? Hon vänder sig till sin dejt: "You can take my girlfriend, I hardly know you so there is no attachments".

Fram och tillbaka, så fortgår intrigerna i Jazmines låtar. Argument och motargument kommer och går.

Man kan kalla det moget, om man måste.

Inga kommentarer: