tisdag 3 november 2009
Att vara glad
Aristoteles sa att man inte kan vara lycklig under livet, bara efter döden är lycka möjlig. Det här är väl jättejättekonstigt, tänker ni. Speciellt med tanke på att Aristoteles, till skillnad från läraren Platon, inte trodde på liv efter döden.
Svaret är enklare än man tror: Aristoteles menade inte riktigt samma sak med "lycka" som vi gör. När Aristoteles sa att man bara kan vara lycklig efter döden, menade han i själva verket att man bara kan vara lyckad efter döden. Anledningen, vidare, till varför lyckan bara kan inträffa efter döden, är att lycka för Aristoteles enbart är något man kan prata om i dåtid: "Han/hon var lyckad." En människa som man i livet upplever som lyckad, kan ju alltid vända lyckan i olycka, döden är således en garanti för att ingenting kommer att förstöra lyckan.
Man kan dela in lyckobegreppet i två delar: Personlig- och konventionell lycka. Det senare är samma som Aristoteles pratar om. Det förra är vad vi vanligtvis menar med lycka, att vara glad. De två blandas dock väldigt ofta samman. Personer utan konventionell lycka - vill säga framgång - antas ofta vara olyckliga, på samma sätt som det många gånger sätts likamedtecken mellan konventionell framgång och personligt lycka.
Det är just därför människor så ofta är sura på Conor Obersts, a k a Bright Eyes, ledsna texter. Sluta böla, du är ju snygg och framgångsrik! De två senare framgångarna, att vara snygg och framgångsrik, antas omöjliggöra sorg.
På samma sätt blir vi otroligt förvånade när människor med bra betyg inte vill studera till antingen läkare, jurist eller något annat högstatusyrke. Konventionell framgång antas vara alla människors personliga önskan, att välja bort konventionell framgång är samma sak som att välja bort personlig lycka.
Men en kanske ännu viktigare konsekvens av Aristoteles idé är synen på konventionell lycka som ett negativt begrepp. Det viktiga hos Aristoteles är egentligen inte att vara lyckad, avgörande är att inte vara misslyckad.
Människor brukar fråga mig vad jag ska bli av att läsa idéhistoria. Jag har ett nytt svar:
Jag ska bli glad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Typ 600 år innan honom skrev Salomo något liknande: "...dödsdagen bättre än den dagen man föddes" eller "...bättre är dödens dag än födelsedagen" (Predikaren 7:1) Fast han talade väl mer om att man då kunde ha visat sig vara värdig inför Gud.
"På samma sätt blir vi otroligt förvånade när människor med bra betyg inte vill studera till antingen läkare, jurist eller något annat högstatusyrke."
Känner igen mig grymt mycket i det där, alla mina lärare och de flesta av mina vänner sa till mig att jag var dum i huvudet för att jag valde media som gymnasieutbildning när jag hade såpass bra betyg som jag hade.
Helt sjukt egentligen, jag vet väl bäst själv om jag vill bli jurist eller inte.
Kan tycka att folk borde ha förstått att lycka inte kan mätas i pengar och framgång vid det här laget.
Skicka en kommentar