tisdag 2 februari 2010

En dyr - men otroligt fri - huvudvärk

Det är inte lätt att vara fri

En anledning till varför man vanligtvis gör skillnad mellan politik och vetenskap, är att politiken utgår från vissa oförhandlingsbara egenvärden.

Liberalismens främsta egenvärde är den personliga friheten, och då kanske främst en frihet i negativ mening: Ingenting ska hindra människan från att vara fri. Utifrån detta grundantagande, identifierar liberalismen olika frihetshinder: Repressiv lagstiftning mot enskilda grupper, alltför höga skatter, etc.

Ur detta perspektiv bör vi betrakta privatiseringen av Apoteket. Eftersom människan bör vara så fri som möjligt, bör staten säga nej till så få saker som möjligt. Bland dessa är alltså rätten att sälja medicin. Om jag tidigare ville starta ett privat apotek sa staten nej - privata apotek är av olika anledningar förbjudna. Detta har dagens liberala regering ändrat på, och på så vis ökat människors frihet.

Frihetsargumentet är dock sällan såhär tydligt artikulerat av liberalerna själva. Istället har de vid privatiseringen av Apoteket använt ett annat argument, mer pragmatiskt samt en smula utopisk. När apoteken privatiseras, säger liberalen, kommer vi att få billigare priser på läkemedel, eftersom olika apoteksföretag kommer att konkurrera med varandra på den fria marknaden, vilket kommer pressa ner priserna. Friheten är med andra ord inte bara härlig, den är också ekonomiskt nyttig.

Grovt sett kan man säga att skillnaden mellan vänsterblocket och högerblocket i den här frågan, är att de förra väljer planering där de senare väljer spekulation. Om vi har statligt ägda apotek kan vi enklare reglera och kontrollera priserna på läkemedel. Vi kan med andra ord planera vilka priser som våra läkemedel ska ha. Om vi väljer att privatisera apoteken förlorar vi kontrollen över priserna, men hoppas att detta kommer leda till billigare medicin. Det här är dock ingenting vi kan veta, bara någonting vi kan spekulera kring.

Priserna har tyvärr stigit. "Hoppsan", säger liberalen. "Det var synd." Men han säger också något annat:

Frihet är viktigare. Och ibland har den ett högt pris - i detta fall en dyrare huvudvärk.

9 kommentarer:

Tina sa...

Vem säger att staten skulle ha hjärnan att sänka priset på alvedon?

Bella sa...

Tina: Statens syfte var från början att värna om medborgarna. Företagens syfte är tjäna pengar. Vem tror du gagnar dig bäst?

Ida sa...

Men du, nu har du inte skrivit något på över en månad. Förstår du inte att vi saknar dig? komsikom tillbaka! :)

OlleTrens sa...

Vad sysslar du med? Jag saknar ju dig!

Erika sa...

tycker bloggen börjar bli lite dåligt uppdaterad :(

Anonym sa...

Väldigt gles uppdatering nu på senaste tiden! Det är synd.

Loon sa...

Himla bra skrivet.

Anonym sa...

Haha. Skulle det här vara en filosofiskt resonerande text som inte tar ställning? (Du drar åt vänster mannen).

Anonym sa...

http://svt.se/2.147249/1.2251041/falck_ambulans_morkar_livsviktiga_brister_och_misstag
Ytterligare ett intressant exempel på effekten av privatisering i vårdsammanhang.