söndag 8 november 2009

Kvinnokultur

Den kvinnliga bloggaren Kissie

Det finns få saker som tycks uppröra människor lika mycket som unga tjejer med framgångsrika bloggar, som Kenza, Kissie, Foki, Dessie och Paow. I övrigt vettiga människor kan säga om de här bloggarna att de hatar dem, att personerna som driver dem inte är några riktiga kändisar, att deras framgång är helt oförtjänt, etc.

Bloggar av den här typen - och personerna bakom dem - utgör utan tvekan en ny typ av medial makt, som kan vara svår att veta exakt hur man ska förhålla sig till. Konventionellt sett saknar de litterära kvalitéer. Den typ av journalistik som de representerar kan inte heller framgångsrikt jämföras med någon typ av journalistik som existerat historiskt.

Kanske är det t o m både fel och orättvist att sortera dessa bloggar under etiketten "journalistik", eftersom de i sådana fall kommer att bedömas utifrån de parametrar som vanligtvis används för att bedöma journalistik, vilket kommer att omöjliggöra all förståelse. Som (konventionell) journalistik betraktade är de här bloggarna dåliga.

Men att rätt och slätt säga att de här bloggarna är litterärt värdelösa eller journalistiskt dåliga är helt fruktlöst. De är ju onekligen värdefulla för många människor. På så sätt är de sociologiskt intressanta. De är även medialt intressanta, historiskt intressanta, ja, de är kort och gott intressanta eftersom de är inflytelserika och tar plats. Detta gäller oavsett vad man tycker om dem.

En stor pusselbit i förståelsen av människors förhållande till de här bloggarna, är såklart det faktum att de alla är skrivna av unga tjejer. Nya kvinnliga uttrycksformer har historiskt sett till en början ofta förnekats betydelse; de har reducerats till ett intet på ett sätt som skulle vara helt omöjligt att göra med manliga uttrycksformer. Jag kan t ex tycka bra eller dåligt om Jean Paul Sartre, men oavsett min åsikt måste jag erkänna att han har haft en betydelse historiskt. Vad gäller kvinnliga praktiker är det alltså annorlunda. Det bästa exemplet torde här vara feminismen, som många genom historien har ansett - och fortfarande anser - är en ickefråga.

Alltså säger många idag att bloggar av typen Kenza, Kissie, Foki, Dessie och Paow är dåliga - ja, rent av helt jävla värdelösa - och anser sig i och med detta ha sagt allt som behöver sägas. Det här blottar så en stor brist hos modern jämställdhet: Kvinnokulturer kan växa sig hur stora som helst, men kan när som helst diskvalificeras av en man som säger nej.

4 kommentarer:

Saywer sa...

Jag tänker direkt på din vän Hanna, och andra med henne. De saknar inte inte den "litterära kvalitén" du tar upp. Och de är kvinnor.

Men vari ligger det någon mening i det som bloggaren Kissie m.fl. har att framföra? Finns det något annat än ytligheter och produktplacering?

Näh, man får hata dessa Blondin Bella wannabes utan att höra till den grupp som tycker att feminism är en ickefråga.

(Pax för att du inte får köra Göran Hägglunds retoriklektionsknep på mig!)

eh sa...

Men ärligt talat ju! De är ju dåliga. I mean, come on!!

Anonym sa...

Du har en poäng (om än på gränsen till för politiskt korrekt) i det du säger, men faktum kvarstår ändå att dessa unga kvinnors bloggar till innehållet inte för jämställdheten framåt. De ger män en ännu starkare maktposition, ett budskap om att kvinnokultur inte är något annat än anti-intellektuellt, av köpkrafter styrt trams. Så att säga.

Kajsa sa...

Kan inte annat än hålla med.
Sedan kan jag ju tycka att det är lite sorgligt med en del av de här tjejerna.